Končící podpora Windows XP - informace

27.03.2014 09:20

Vzhledem se stále se zvyšujícím dotazům k ukončení podpory Windows XP, ale i Office 2003 si dovoluji shrnout veškeré poznatky a informace z Microsoftu do tohoto článku.

 

Stále jsme čekali, zda Microsoft přijde s řešením, které by přechod na novější verze Windows pro uživatele zjednodušilo nebo alespoň zlevnilo. Dle posledních informací ale žádné takové řešení poskytováno nebude, tudíž je třeba se na konec podpory připravit individuálně.

Problém je v tom, že pro mnoho, zejména fiemních zákazníků je přechod na jakýkoli jiný systém přinejmenším problematický, zejména proto, že na počítačích je nainstalováno mnoho dalšího software, který je nezbytný pro chod firmy, případně jde o speciální aplikace, které vyžadují odbornou instalaci mnohdy přímo výrobcem software. To už vůbec nemluvím o tom, že dohledat instalační média, licenční smlouvy a další podklady je mnohdy nereálné.
Toto vše je samozřejmě komplikované, mnohdy drahé a hlavně časově náročné. Vypnout server ve firemní síti vždy znamená ochromení provozu.

 

Co s tím ?

Nejčastější otázka z vaší strany zní: Konec podpory XP znamená nutnost přechodu na novější systém ? Budou naše data v ohrožení ? Nevykrade mi někdo můj bankovní účet, když na XP používám bankovnictví ?...

 

Odpověď ale není jednoduchá. Možná se vám bude zdát trochu vyhýbavá, ale odpověděl bych toto:

Konec podpory Windows XP neznamená konec světa.... Mnoho zákazníků používá XP bez instalovaných aktualizací mnoho let a nemají problém. XP budou žít i po 8. dubnu 2014. Pokud nejste na internetu, používáte ho pouze k domácímu použití a nemáte v něm uložená citlivá data a důležité aplikace, myslím, že provoz i nadále může fungovat.

 

Co ale, když provozuji XP ve firmě, jsem na internetu, používám banku a mám uložena citlivá data ?

Problém je v tom, že když přišel před 14 lety Windows XP na trh, bylo na internet připojeno 10% počítačů. Dnes je to přes tři čtvrtiny. Technologie a zabezpečení zkrátka zaostává za dnešními požadavky bezpečnosti.
U firemních počítačů bych tak klidný nebyl. Může to fungovat i nadále bez problémů. Ale co když se vyskytne bezpečnostní riziko ? Co když hackeři čekají na ukončení podpory ze strany Microsoftu a vypustí nějaký škodlivý software ?  Na tuto otázku neumí nyní bohužel nikdo odpovědět.
Je tedy na každém uživateli aby zvážil, jaké kroky podnikne.
Pokud nechcete nyní investovat do nového systému, rozhodně lze na Windows XP fungovat i nadále za předpokladu zabezpečení kvalitním antivirovým systémem, což je podle našich zkušeností jednoznačně ESET.

 

Pokud se tedy rozhodnete toto řešit, je několik variant:

 

U hodně starých počítačů nezbývá nic jiného, než nákup nového s předinstalovaným novým systémem Windows 7/8.

U spousty počítačů lze kompatibilita s novými Windows zajistit třeba jen rozšířením paměti. Poté lze zakoupit nejlevnější variantu přechodu  > OEM licenci.
        

Poradce pro přechod na nový systém naleznete zde:

•Poradce pro upgrade na systém Windows 7
https://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/downloads/upgrade-advisor
•Pomocník při upgradu na Windows 8/8.1
https://windows.microsoft.com/cs-cz/windows-8/upgrade-assistant-download-online-faq
 

Každopádně každý přechod na nový systém s sebou nese rizika, časovou náročnost a finanční náklady. Je na každém, aby zvážíl, zda je pro něho přechod nutnost nebo přínos. 
To samé platí i o Office 2003 a starších. Přestože se jedná "pouze" o kancelářský balík, mnohdy se stává bránou pro škodlivý malware a není dobré ani toto podceňovat.

 

Poud se tedy rozhodnete situaci řešit, jsme samozřejmě připraveni vám v tomto směru poskytnout veškerou podporu. Neváhejte nás kontaktovat.

 

Cenové alternativy OEM produktů Windows naleznete ZDE